Elisabetta Sirani – een innovatieve 17e-eeuwse kunstenares
Elisabetta Sirani (1638-1665) was een uitzonderlijke kunstenares uit de 17e eeuw. Opgeleid in het atelier van haar vader werd ze al jong een veelgevraagd schilder, een zeldzaamheid voor vrouwen in die tijd. Ze maakte vooral religieuze en historische werken en ontwikkelde een eigen, innovatieve stijl.
Naast haar kunstenaarschap had Sirani een belangrijke rol in de kunstwereld van Bologna. Ze nam het atelier van haar vader over en richtte een kunstschool op voor vrouwelijke kunstenaars. Tijdens de lezing wordt ingegaan op haar leven, werk en unieke beeldtaal, met aandacht voor schilderijen als De Triomf van Judith en Timoclea gooit de kapitein van Alexander de Grote in een waterput.
Laat je inspireren door deze invloedrijke en getalenteerde kunstenares!
Mary Beale – een modern gezin in het 17e-eeuwse platteland
Als een van de eerste professionele kunstenaressen uit Engeland had Mary Beale een goede artistieke carrière, waarin ze gesteund werd door haar man Charles. Beale begon haar carrière als portretschilder en observeerde de schilder Peter Lely (1618-1680), hofschilder van Charles II. Zowel haar twee zoons als man assisteerden haar in de studio, daarnaast leerde ze het vak aan verschillende vrouwelijke kunstenaars. Beale was de kostwinner van haar gezin en uiteindelijk kon zij een groot huis met atelier kopen in Pall Mall, een straat in de wijk Wesminster.
Tijdens de lezing doorlopen we het leven van Beale aan de hand van haar vele kunstwerken. Hierbij kijken we naar haar leermeesters, de verloop van haar carrière en haar meest prominente zitters voor de portretten die zij heeft vervaardigd.
Wil jij ook meer leren over deze vooruitstrevende vrouw?
Angelica Kauffmann – tussen Rococo en Neoclassicisme
De van origine Zwitsers/Oostenrijkse kunstschilder Angelica Kauffmann verhuisde naar Milaan en trok al snel de aandacht met haar pastelportretten. Toen het werk van Kauffmann in 1764 vanuit Rome werd meegenomen naar Engeland door Lady Wentworth nam haar professionele carrière een vlucht. Ze werd een van de meest gewilde schilders aan het einde van de jaren 60 van de 18e eeuw, haar reputatie binnen adellijke kringen was gevestigd. Kauffmann staat bekend als een zeer grote portretschilder, maar heeft daarnaast ook verschillende historische/mythologische werken geschilderd. Hiermee kan worden gesteld dat zij een speler is in de neoklassieke schilderkunst, waarin onder andere voor onderwerpkeuze wordt teruggeblikt op de mythologie uit de Klassieke Oudheid.
Tijdens deze lezing zal het leven en werk van Kauffmann worden besproken. Aan de hand van haar kunstwerken kijken we naar haar leermeesters, de verloop van haar carrière en de verschillende scènes die zij in de loop der jaren heeft afgebeeld.
Wil je meer leren over de klassieke Kauffmann?